Apa cer...

"Segala kandungan dilaman blog ini, tidak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang sudah tiada. Segala tulisan adalah hasil
dari catatan penulis atau salinan dari email rakan-rakan, seandainya terdapat persamaan..kami mohon maaf..
sila beritahu kami melalui teguran membina atau email ke jomconteng@gmail.com..terima kasih"
Terima Kasih semua

Selasa

Detik | 2014

Taman Molek, 31hb Disember 2013, Jam menunjukkan pukul 5:07 PM, diluar hujan masih turun renyai-renyai...Di radio, DJ berceloteh berkaitan pelbagai rancangan menjelang hadirnya tahun baru 2014 yang tinggal beberapa jam sahaja lagi.
2014, ahhhh cepatnya masa berlalu, ke aku yang lambat mengorak langkah meyusuri tahun 2013.
Aduiii...kenapa tiada lagi rasa ghairah untuk aku sambut Tahun Baru kali ni, tidak seperti tahun-tahun yang lalu. Adakah kerana usia aku yang semangkin menigkat tua atau aku yang semangkin pelupa.
Ohhh esok akan bermulanya sesi sekolah 2014, 1hb Januari 2014 dan akan bermula sesi sekolah pada hari Ahad sepertimana sewaktu aku muda remaja dahulu...nostalgia hmmm

::Ahhh biarkan kenangan itu berlalu...

Jumaat

Ohhh macam tak percaya

Di pejabat, rasa mengantuk dan bosan sebab tak de tugasan yang perlu disiapkan,
terubat pada petangnya, bila balik disambut dengan senyuman manis Alisha


Ahhhhh...hehehehe manisnya senyuman puteriku ini...hilang rasa penat...
kemudian ditambah dengan hadiah yang amat berharga dari anak sulung...
Maaf, ayah rasa seperti tidak percaya walaupun slip yang dihulur jelas dan nyata tertera...
Aduiii masih lagi Ayah mu ini menyemak dihalaman web rasmi KPM...


Tahniah Amirin, anda telah berjaya melepasi Level 2 dengan cemerlang, teruskan usaha pada Level 3 pada tahun 2015 nanti, dan level-level seterusnya, teruskan momentum, jangan lalai walau sepincing pun...

Ayah bangga dengan anda :)

Selasa

Jom baca "Manga"

Bagi merehatkan minda, biasanya aku akan membaca Manga On line...ini pun atas sebab aku dah tak dibenarkan lagi beli "Manga" (errr bukan Majalah Mangga ye)...atau lebih mudah macam cerita Dr. Slump atau Dragon Ball tu, maknanya komik keluaran jepun le ni.

Ni antara tempat terdapatnya komik jepun secara online yang sedang aku ikuti perkembangan ceritanya:
http://www.mangahere.com/directory/ 

Dan antara cerita yang amat menarik untuk dibaca:

  1. Silver Spoon
  2. 21st Century Boys
  3. Zetman
  4. Uchuu Kyoudai
  5. Eyeshield 21
....waktu untuk lelap sebentar....

Isnin

Khidmat Masyarakat Membawa Berkat

Dalam bulan Jun lepas aku ada buat program Gotong Royong Taman tempat aku tinggal ni, sambutannya tak berapa memuaskan bagi aku  tapi rata-rata penduduk kata dia orang berpuas hati, so aku terima dengan rasa kurang pasti sehinggalah sewaktu meeting penduduk tempoh hari, pengerusi memperakui akan apa yang penduduk kata kan...so aku rehda :)

La ni member minta aku buat kertas kerja Program Memancing pulak, so aku buat le apa yang termampu, dalam masa tak sampai seminggu ni...mintak-mintak kali ni berjaya jugak...walaupun aku dah hampir 17 tahun tak memancing...



kalau main game pancing boleh le aku.....

Jumaat

Ahli Baru | Suka




Ahli Baru: Alhamdulillah


Alhamdulillah , yang ditunggu telah lahir...
Alhamdulillah, isteri dan anak selamat

Bila? Pukul Berapa? Di mana? Berat berapa?
Pada 16hb Okt 2013 pukul 8.10 malam selepas azan Isyak , 2.84kg :)
Lahir kat Hospital Sultanah Aminah aje, bilik no 7.

Nama? nama?
Zara Alisah Safiya Binti Mohd Zamri







::sebenonya terlampau banyak peristiwa, terlampao banyak cerita untuk dikhabarkan tapi..
khabaran ini lebih penting kot...



Selasa

Hilang Akal

Hilang Akal 1:
Aku jarang baca surat kabo, kalau baca pun ruangan kartun dalam the Star, 
itu pun sebab opis beli surat kabo tu. 
Pagi tadi masa dalam bas, aku ternampak surat kabo Harian Metro, 
bergelimpangan kat atas rak bas,tarikh 30 Sept, semalam le tu, 
kira dah basi le cerita dalam surat kabo tu kan
 tapi ternampak pulak tajuk "HEMPAS ANAK" ni, terperanjat sakan aku dibuatnya, 
lebih-lebih lagi hempas anak hanya sebab henti muat turun game dalam tablet dan off game online...
hilang akal ke bapak budak ni hingga sanggup memukul anak sendiri yang baru berumur 6 tahun, 
menyirap darah macam air sirap aku dibuatnya...
Aku pun game maniac tapi aku tak akan sanggup pukul anak isteri kerana game...

أستغفر الله





Hilang Akal 2:

Konon-konon nak buat gambo 3D, macam yang biasa dilihat kat internet,
tapi rasanya tak menjadi pulak...saja aje menconteng ketika sedang pening
Kira hilang akal ke hapa ni...hmmm banyak lagi yang perlu di perbaiki ni.


Planner 5D: "Cellular Outlet"


Project menggunakan software Planner 5D
Asalnya hanya suka-suka tapi ada yang nak beli...
dan dah terjual, Alhamdulillah

Jumaat

S | A | B | A | R


Letih rasanya ni, pagi tadi elok aje tugasan dibuat, semua berjalan dengan lancar, upload gambo dalam internet pun smooth aje...la ni bila balik dari semayang jumaat boleh pulak tak boleh upload, saiz beso sangat kata dia, padahal aku buat dah ikut standard apa?...arghhhhh
Pagi tadi boleh, masuk petang dah tak boleh pulok?, cam ne ni
.
.
.
.
Balik lah...
.
.
.
.
4 artwork aje dapat buat ari ni...hmmmmm
Abaikan je....

Khamis

Waktu untuk membaca

Selesai sudah membaca buku "Art of Deception" tulisan Jerry D Gray.
"Deadly Mist" pula akan menyusul...



Ulasan?...nak tahu baca sendiri (._.)
hahahaha

::sebenonya aku tak reti nak ulas...hampasss betul...
dan terima kasih Nabil sebab bagi ayah pinjam buku ni.

Jumaat

Print Screen / screenshot - iPhone

Khamis, 11.05 malam. kedengaran deringan Handphone dari dalam rumah, suara seperti Adam Sandler berkata-kata. "Ma, sapa punya HP yang berbunyi tu, tak bermoral betul guna ringtone macam tu" Aku bersunggut dari luar rumah."Tu kan HP ayah, ringtone handphone sendiri pun tak kenal ke?" Isteri aku menjawap dengan suara manja."Ohh ya ke, hehehe sorry" Aku cuba cover malu dan bergegas masuk rumah.

Aku          : Assalalmualaikum, Halooo
Member  : Waalaikummusalam Bro!
Aku          : Ya, ada apa-apa boleh saya bantu?
Member  : Bro, macam mana kao boleh buat screenshot hanphone kao tu eak?
Aku          : Screenshot handphone? (Aku blur sekejap)
Member  : La, macam yang kat blog kao tu lah, entry semalam...
Aku          : Ohh tu ke? hahahaha
Member  : Apa hal nak ketawa pulak, kao sihat ke tak ni?
Aku          : Sihat...sihat...
Aku lagi   : Ginilah esok aku buat entry baru pasal screenshot ipone pulak, kao baca kat situ le
Member  : Bagi tau terus kat aku sekarang tak boleh ke?
Aku          : Boleh tapi aku malas nak terangkan satu-satu, rumit prosessnya tu bro hehehe
Member  : Yelah yelah, ok Asslammualaikum dan selamat malam
Aku          : Waalaikummusalam.
*Teet*

Susah beno ke?, mana ada, tak susah mana pun, mudah aje...
Caranya cuba lihat gambarajah kat bawah ni, sekali tengok dah faham punya.

Kalau nak buat screenshot atau print screen guna iphone, tidak perlu menggunakan apa-apa application atau software sebab iphone dah sediakan cara mudah membuat print screen ni, caranya:
  1. Mula-mula tekan "Power/Sleep Button" (jangan lepas)
  2. Kemudian tekan "Home Button" dan lepaskan serentak dengan "Power Button" tadi.
  3. Screen akan bertukar putih dalam 0.5 saat dan bunyi "Klick" kedengaran seperti mengambil gambar.
  4. Semak di image folder (Photo Folder) - gambar screen terdapat didalamnya
  5. Siap
Anda juga boleh mengambil gambar screen anda dengan cara sebaliknya iaitu tekan "Home Button", tunggu dan picit "Power Button" lepas kedua-duanya...setel

**hehehe kalau aku terus tunjukkan caranya kan lebih afdal dari aku bercerita tah apa-apa ni kan....kan...

Khamis

Release Tension


Terus terang, aku bukan nak menunjuk-nunjuk, 
cuma setiapkali aku tension/stress
aku akan baca sms ni...


baca...senyum...pejam mata...zzz (sambil berzikir dalam hati)



Timeline FB: Coming soon1



Mood pepagi, gerak dari rumah awal (6.45pg) semata-mata nak update timeline FB kat opis...
Aaaa mimpi apa kah aku pagi ini, 
Ok ...sambung tido...

Ahli Baru: Minggu ke 30 (barangan keperluan sebelum dan selepas bersalin)

Semalam genap wife memboyot untuk minggu yang ke 30, ha ini bermakna sudah masanya untuk menyediakan barang keperluan baby dan mama baby. Hmmm sebelum tu kena cek dulu jantina baby. Macam mana nak cek? tak kan nak guna scanner epson perfection V350 Photo pulak kan, mesti le guna scanner yang terdapat diklinik (scanner khas untuk scan baby dalam kandungan). 

Ok, sekali lagi kami ke klinik Biosucinas untuk scan baby, kali ni kami nak yang 4D...tak kira nak juga...tapikan kita ni kan hanya boleh merancang tapi segala-galanya atas ketentuan Allah, jadi untuk kali ini kami cuma dapat mengetahui dengan sahih yang baby dalam kandungan ni....BABY GIRL...hehehehehehe Alhamdulillah, baby pun dalam keadaan sihat kata doktor. cuma malangnya kami tak dapat nak lihat muka baby tu sebab baby tutup dengan tangan jadi sekali lagi kami cuma minta doktor print gambar 2D aje. Ok la tu.


Keperluan semasa peringkat awal proses kelahiran.

Kemungkinan besar anda akan memerlukan:
  • Selipar.
  • Stoking. 
  • Kain Batik.
  • Baju tidur atau kemeja-T lama untuk dipakai semasa kelahiran, jika anda tidak mahu memakai gaun hospital (HSA ada sediakan, warna Pink). 
  • Minyak urut atau losyen
  • Pelembap bibir.
  • Snek dan minuman untuk anda semasa dalam peringkat kelahiran, atau sedikit tablet glukosa untuk membolehkan anda terus bertenaga.
  • Jam tangan dengan jarum saat, untuk mengukur jangka kontraksi anda.
  • Telefon bimbit, Kamera digital atau kamkoder itu pun kalau dibenarkan pihak hospital
  • Gambar seseorang atau sesuatu yang anda kasihi. Ini untuk memberi inspirasi kepada anda supaya terus bertahan sehingga semuanya berakhir.
  • Kelengkapan Peribadi dan beberapa lagi benda. Asalkan bukan satu rumah yang anda bawa sudah :)

Untuk selepas bersalin

Semasa di hospital, anda mungkin memerlukan:
  • Sesalinan pakaian untuk pulang ke rumah. Ia akan mengambil sedikit masa untuk perut anda mengecut jadi anda masih perlu memakai pakaian mengandung apabila pulang ke rumah.
  • Coli menyusu, sekurang-kurangnya dua atau tiga helai.
  • Pelapik payudara untuk apabila susu badan anda mula mengalir.
  • Tuala wanita selepas bersalin jika tidak disediakan secara percuma oleh pihak hospital.
  • Kelengkapan peribadi termasuk tuala, sikat, berus gigi dan ubat gigi.
  • Seluar dalam lama/murah/pakai buang. Asalkan bukan seluar dalam yang anda sayang kerana ia mungkin akan jadi kotor. Jika anda terpaksa menjalani pembedahan, pihak hospital mungkin menyediakan seluar dalam getah yang selesa dipakai menutupi parut pembedahan.
  • Telefon bimbit anda serta pengecasnya.

Untuk bayi anda

Si manja akan memerlukan:
  • Sebuah kerusi kereta bayi.
  • Sepasang pakaian untuk perjalanan pulang ke rumah (pakaian lembut menganjal semua-dalam-satu adalah paling mudah). Pihak hospital biasanya menyediakan gaun bayi untuk dipakai semasa di hospital.
  • Selimut bayi.
  • Lampin.
  • Sepasang stoking atau sarung kaki bayi.
  • Topi.
  • Kain muslin empat persegi.
  • Bedung dan barut


Sebaik sahaja anda selesai mengemas beg hospital, ingatkan diri anda tentang 
tanda-tanda awal kelahiran supaya anda tahu bila tiba waktu hendak bersalin! 



ps: dah borong barang-barang baby warna pink dah, adoii warna lain tak boleh ke? tak awal sangat ke? macam ada yang tak masuk dalam senarai aje ni?




Rabu

w i g g l e



Hmmm :)

Selasa

Timeline Facebook : Ramadhan2





sebelum balik ke rumah...
sip baik sempat menconteng :)

Timeline Facebook : Ramadhan1


Timeline Facebook aku sepanjang bulan ramadhan tahun ni...


Opp! ari ni satu aje kot..
...nantilah buat yang lain..

Isnin

Ahli Baru: 23 minggu 3 hari


Mak ai diam tak diam isteri telah berada dalam fasa kedua mengandung.
Terdapat 3 fasa - 
Fasa pertama: Minggu pertama hingga ke 12, 
Fasa Kedua: Minggu ke13 hingga ke 28 dan 
Fasa Ketiga: Minggu ke 29 hingga bayi lahir iaitu Minggu ke 40

Ketika ini isteri dalam minggu ke 23, 
Semalam, tanpa dirancang kami telah ke Klinik Biosucinas di UDA 
untuk scan baby dalam kandugan, scan 4D katanya...hmmm...
ok ni aku baru tau, selama ni yang aku tahu hasil scan dalam 2D aje (Hitam-Putih)
Malangnya doktor kata, kalau nak tengok hasil lebih menarik kena tunggu kandungan masuk 7 bulan.
Ok tak pa, nak tengok kat monitor aje :)

Hasil imejan 4D lebih kurang macam gambar bawah ni.


Seronok juga tengok kat monitor gambar anak dalam kandungan :)


Dalam usia janin masuk minggu ke 23 ini.
Proses pembangunan paru-paru janin mula bertambah.
  • Paru-paru bayi akan membangunkan surfactant (bahan yang akan membantu untuk mengembangkan paru-paru selepas kelahiran)
  • Kuku sepenuhnya terbentuk dan tulang di bahagian tengah telinga mula mengeras
Apakah kesan pada ibu mengandung?:
KEJANG KAKI

  • Ibu mengandung mungkin akan mengalami kejang kaki (simpul biawak) di waktu malam, terutama jika terdapat kekurangan kalsium dalam badan. cara mengurangkan kesakitan betis kaki. luruskan kaki pelahan-lahan, tegakkan tapak kaki dan tarik jari-jemari kaki, kalau tak sampai disebabkan perut yang membesar, cuba dapatkan pertolongan suami kalau suami tak nak tolong - hempuk suami dengan bantal, Urut dibahgian betis yang sakit.
  • Waktu usia janin 23 minggu ini juga, kita boleh lihat pegerakkan perut kerana bayi tengah buat senaman akrobatik di dalam.

*** berita yang amat mengembirakan kami - InsyaAllah kami akan memperolehi baby gegirl***




Selasa

Mengantuknya


Jumaat

Jerebu 21 Jun 2013

Semalam aku sibuk cari face mask kat kedai-kedai yang aku pasti sebelum ini ada jual benda ni tapi malangnya semua tulis kat counter "Sorry! Face Mask - Sold Out"...hancus...
La ni orang mula sibuk bercerita pasal Jerebu, masalah yang tidak pernah selesai dari dulu lagi dan punca kehadiran habuk bakar ni adalah dari pembakaran terbuka, pelepasan asap industri yang tidak dikawal dan asap kenderan. 

Menurut apa yang tertulis di Sinar Online: 
"Jabatan Kesihatan Negeri Johor menerusi kenyataan medianya, memberitahu jerebu yang berterusan boleh menyebabkan kesan buruk kepada orang ramai terutamanya golongan berisiko tinggi seperti kanak-kanak dan orang tua.


Antara tanda dan kesan jerebu termasuklah terasa gatal pada bahagian kerongkong dan batuk, sukar bernafas, mata pedih dan berair, kerap bersin, sakit dada dan menyebabkan kegatalan pada kulit.



Orang ramai yang mengalami tanda-tanda di atas dinasihatkan mendapatkan rawatan segera dan dapat nasihat dari doktor berhampiran."

Tu dia, hati mula gundah-gulana, mengenangkan Abah di kampung, risau...perlu ditanya khabar beliau nanti. Anak dan Isteri yang menghidapi lelah, walaupun bukan jenis yang kronik, tapi dengan keadaan udara tercemar seperti ini, langkah-langkah pencegahan perlu diambil kira...

Semakkan di www.doe.gov.my menunjukkan nilai IPU di Kota Tinggi dan Pasir Gudang meningkat diparas bahaya.

Kota Tinggi dekat ngan rumah Abah manakala Pasir Gudang ni pulak dekat dengan tempat aku bekerja.

Apakah tidak ada tindakkan yang dibuat untuk mengatasi jerebu ni?, tak silap aku pada 2002... 7 anggota ASEAN ada menandatangani Perjanjian ASEAN mengenai Jerebu Merentas Sempadan ni, tapi malangnya jerebu tetap berulang dan ianya berpunca dari pembakaran hutan yang tidak dikawal di Sumatera (tempat yang sama kerap melakukan pembakaran terbuka pada 2005, 2006 dan tahun ni 2013)...Kita pernah buat bantahan dahulu tapi kita pulak disalahkan, la ni singapore bising...dan singapore pulak disalahkan hehehe...apakebendatah...

Okey, pada mereka yang sentiasa berada diluar, anda disarankan:
  • Pakai topeng muka yang mempunyai penuras jika terpaksa keluar
  • Kurangkan pengunaan kenderaan terutama motosikal
  • Sentiasa basuh bahagian yang terdedah; mandi
  • Selalu minum air
  • Sediakan ubat jika anda mempunyai penyakit pernafasan

-eeerrr nak buat pembakaran terbukalah...




Isnin

Tips: Memilih Oren yang manis

W:  Nak oren tak?
A:  Tak naklah... masam (tiba-tiba terasa gigil seluruh badan)
W: Yang ni manis lah...(senyum)
A:  Ya ke?!...mana tau? tu muka berkerut, tahan masam le tu...
W: Mana ada berkerut, nah amik seulas
A:  Hmm...hmmmmmmm...manis (tersengih, termalu-malu semalu)
W: Ha.. orang cakap tak nak pecaya..
A:  Hehehe yelah yelah (angkat tangan)

Dengan rasa tak puas hati dan rasa hairan, macam mana wife kalau beli oren semuanya manis tapi time bab aku beli oren, susah beno nak dapat yang manis. So dengan rasa tak malunya, minta tips dengan wife.



Menurut wife, kalau nak beli oren kena tengok bahgian bawah oren tu, andai ianya tenggelam (macam gambo) MANIS le buah tu tapi kalau sebaliknya (timbul), buah tu agak masam sikit.
Hmmm tak caya ke?.

:)

Rabu

Ahli Baru: Doa


“Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada didalam perutku, dan sihatkanlah ia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkan lah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkankah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


Read more: http://my-adam.blogspot.com/2013/04/doa-untuk-bayi-dalam-kandungan.html#ixzz2TKPnOibx



Jumaat

Fakta Merapu


::Hahahaha  tak penah aku nak kisah...harap2 tak hilang selera makan :)

Khamis

P | U | N | C | A...

10 SEBAB PUNCA MALAS KERJA HARI KHAMIS
   
1.

Jumaat

Squabble

Biasalah dekat-dekat mengundi ni, bila dah duduk berkumpul, mula lah masing-masing luahkan apa yang diaorang punya pendapat dan keyakinan. Mula-mula okey aje, tapi bila dah pertengahan mulalah nak bertekak...malas tul aku nak join...please lah, tak setuju pun janganlah nak bengkeng sangat, nak menjerit-jerit segala. Esok lusa bukan kita terus tak jumpa pun, kitakan kawan, seagama dan serumpun,syukurlah negara kita ni aman lagi. Adoiii


Relax le brother...dengo nasihat aku ni
"Kao nak Ubah...ubah lah, aku tak... INI KALILAH kao orang ada peluang so gunakan lah kesempatan yang ada ni sebaik-baik mungkin, undilah party yang kao suka, peluang ni cuma datang dalam pat lima tahun sekali aje"
"Aku mintak maap kalau kata-kata aku ada yang kao tak setuju, aku cuma bagi pendapat dan mempertahankan party yang aku suka dari dulu, kini dan selamanya"

Lapar...


Nak makannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...



Khamis

JOMBERTINDAK

Alhamdulillah, akhirnya terima jugak Kit Jom Bertindak dari PM,
sebenonya benda ni sampai kat rumah pada 11hb itu hari tapi waktu tu kat rumah tak de orang, so aku kena amik kat Pusat Mel Ungku Mohsin le jawabnya.Hmmm...apa lagi bertindak le cepat....


::kepoyosan betul aku ni....

Selasa

Ahli Baru: Telah tercetak

Ok bersabar, berdoa dan bertawakkal

Isnin

Semak Daftar Undi

Kawan: Jam, macam mana nak semak daftar undi, ada cara online tak?
Aku: Err rasanya ada...dah cuba masuk laman web spr?
Kawan: Tu la yang aku tak tau tu...apa alamatnya yek?
Aku: Tak silap aku www.spr.gov.my , kat situ kao bole buat semakan daftar undi, cuba le.
Kawan: Ok-ok thank you



Boleh buat semakan lebih dari seorang :)


Hasil semakan boleh dicetak sebagai simpan peribadi dan bukti kelayakan.



Cara yang lain:

Semak Daftar Pemilih Melalui SMS: yang ni akan dikenakan charge doposen aje

taipkan SPR -jarak- SEMAK -jarak- No. IC 
dan hantarkan ke 15888



Rabu

UNDI bukan AFUNDI




Marilah mari
Pergi mengundi
Jangan lupa kewajipan pada negara

Marilah mari
Pergi mengundi
Jangan lupa kewajipan pada negara

Hari undi akan tiba
kekalkan demokrasi
gunakan hak kita yang asasi

Fikir terlebih dulu
Dengan akal bestari
Sebelum membuang undi
Yang dihargai

Marilah mari
Pergi mengundi
Jangan lupa kewajipan pada negara

Marilah mari
Pergi mengundi
Jangan lupa kewajipan pada negara

Jangan lupa kad pengenalan
Serta nombor daftar undi
Masa tidak kerugian
Membuang mengundi

Bila memangkah kertas undi
harus kita berhati-hati
kalau salah tak berganti sesal sendiri

Marilah mari
Pergi mengundi
Jangan lupa kewajipan pada negara

Marilah mari
Pergi mengundi
Jangan lupa kewajipan pada negara


Ahad

Pilihan?



Perlu buat pilihan dengan bijak.
  1. Jom Heboh di Angsana
  2. Bicara Perdana bersama Tun Dr. Mahathir di PPR Kempas Permai
  3. Kuliah Perdana oleh Ustaz Hafiz di Masjid Al Makmur Taman Kobena.
:) dah buat pilihan?

Sabtu

Ilham Pujangga-Ismail Haron

Ilham dari pujangga 
Berdiam diri bukan ertinya kau kalah 
Biar cercaan sekali datang menimpa 
Sudahlah memang adat di dunia 
Bersuaralah kamu pada perkara berguna 
Itu rahsia orang bijaksana

Ia anak muda itu tiada mati kerana tergelincir kakinya 
tetapi matinya anak muda itu kerana tergelincir lidahnya 
berdiam dirilah kamu kepada perkara yang bukan-bukan 
bersuaralah kamu kepada perkara yang memberi kebaikan

Berikanlah tenaga 
Untuk bangsa dan negara 
Ini zaman kemajuan 
Jangan kita ketinggalan

Kasih sesama manusia 
Seperti anda sayangkan diri anda 
Pandang yang satu kepada yang ramai sayang 
Pandang yang ramai kepada yang satu

Usahlah ditanya apakah bakti negara untuk kamu 
tetapi tanyalah apakah bakti kamu untuk negara 
berjasalah kamu kepada keharmonian negara

Kau katakan pada aku sekarang jua 
apakah pendapat kau atas kewajiban mudi dan muda...

Pembela, harapan dan tiang negara, bangsa dan negara...

Dan bagaimanakah cara yang patut aku tunjukkan kewajibanku

Kau mempunyai akal bukan, tepuklah dada tanya selera.

Sungguhkanlah hati mu 
Pertahankan ibu pertiwi 
Jauhkanlah diri mu 
Dari perkara yang menrugikan diri

Maaf mudi dan muda 
Ku susun jari sepuluh 
Aku bukanlah hai seorang pujangga 
Hanya sekadar penyanyi biasa




:: Lagu yang aku minat sejak aku kecil lagi sampai le sekarang ni, hayati liriknya yang penuh dengan makna. Aku bukan nak bercerita pasal politik kat sini, cuma aku nak mengingatkan generasi muda sekarang ni yang kelihatan terlampau taksub inginkan perubahan, kononnya nak rasa corak pemerintahan yang baru, walau sepenggal...hmmm sedih betul...Pernah tak terfikir walau seketika, selama mereka hidup di bumi bertuah ni, mereka tak makan... tak mendapat pendidikan... hidup dalam ketakutan kerana negara tak aman?.
Jangan sampai menang sorak negara tergadai,,,sudah terhantuk baru terngadah...waktu tu rasanya dah terlewat...fikir-fikirkanlah.
Belajar sampai Universiti tapi tiada jati diri, tiada rasa sayang pada pertiwi....Astaghfirullahalazim

Rabu

Basikal Lipat

Aku pada setiap malam sabtu dan ahad (atau lebih tepat lagi awal pagi), akan bertugas dalam Skim Rondaan  Sukarela (SRS) di Kawasan Rukun Tetangga (KRT) tempat aku tinggal ni...jadi kebiasaannya kami meronda sejauh 3km (+- 1.87batu) keliling taman. Bila ronda ramai-ramai ni tak le terasa jauh, dengan suasana di awal pagi yang sunyi dan sejuk, hilang penat dan stress.
Satu hari tu salah seorang ahli SRS bagi cadangan kat kitaorang.

Si A: Apa kata kita ronda lepas ni guna basikal, nak tak?
Si B: Ok jugak tu, boleh kita merempit...hehehe
Si C: Merempit guna basikal apa class, pakai moto le baru boleh "Remp It"
Si A: Nak mam**s kena rembat ngan orang kampung, baik-baik kita nak berjasa terus jadi bala
Si C: Hahahaha 

Ok, lupakan kisah diatas kejap, apa yang aku nak cerita sebenonya kat n3 ni ialah berkaitan dengan basikal lipat, tak silap aku dulu popular basikal lipat ni, cuma sekarang ni macam dah tak nampak orang guna lagi. So aku cuba le google, sekali tengok... wow...macam-macam ada yang terbaru.
Layannn (ni antara yang aku minat aje)

Sila rujuk website diaorang ni kalau nak tahu butiran lanjut :)










Mando Footloose : Basikal ni yang aku paling minat


Tentang harga, maaf aku tak tahu...ha jawapan yang pocoyo...
Nak sambung tido...



Selasa

Kacau minda


Khamis

Ahli Baru: Reaksi


Ahli Baru

Nak cerita ke tak nak, nak cerita ke tak nak, nak cerita ke tanak...

Ha da mula menaip ni kira nak cerita la yek.
Ok, kisahnya berlaku pada 23hb Feb 2013 hari ahad pukul 10.05 malam.
hmmm...(berhenti menaip 15 minit)...

Setelah berfikir sebentar tadi, rasanya tak perlulah aku bercerita secara terperinci.
Secara ringkasnya...
In Shaa Allah dalam bulan 11 akan hadir penghuni baru dalam keluarga kami.

Pengesahan telah dibuat menggunakan 3 jenis pregnancy test yang biasa terdapat di farmasi,
(3 kali test?) << ni kes macam tak caya aje lah ni...


Lat seminggu aku bawa wife jumpa doktor.
Doktor scan, 

Doktor: Puan, kalau ikut gambaran pada monitor ni, puan telah hamil 5 minggu.
Wife: (tak terkata)
Aku: (diam membisu)
Doktor: Ok, cuba puan lihat pada bahagian sini (doktor menunjukkan satu ruang kosong yang kecil). Ruang kecil seperti lubang ni sebenarnya adalah kandungan bayi puan tapi belum mempunyai bentuk lagi, dan ukuran saiznya menunjukkan kandungan telah berusia 5 minggu bla, bla, bla. (doktor terangkan secara panjang lebar)

Alhamdulillah,
(In Shaa Allah, cerita ini akan ada sambunganya nanti, In Shaa Allah)






Kucing | Yoga | Spinal Pain


::Dah cuba nak tiru gaya yoga ni tapi abis sakit tulang belakang aku...adoiiii



Rabu

cita-cita?

                             Aku   : Bil, nanti bila beso nak jadi apa?
                             Nabil : Entahlah ayah...Pilot ke...Angaksawan pun boleh
                             Aku   : Oo Ok lah tu...Pilot kapal penumpang ke askar
                             Nabil : Mestilah askar, boleh bawak Jet perjuang, boleh tembak-tembak
                             Aku   : Hmmm


Selasa 12/3/2013 pukul 10:25pm, baru balik dari masjid selepas tolong set up bilik meeting.
(Meeting Khairat pada 13hb3 selepas isyak)

                          Amir : Ayah! nabil cari tadi...
                          Aku  : Kenapa? Nabil mana?
                          Amir : Tu dah tido, tadi dia kata, dia sesak napas...semput.

Dengan segera, cek suhu badan Nabil guna kaedah sentuhan, sentuh di sebalik telinga...ok tak panas, cek pulak tapak kaki, juga tak panas, dekatkan telinga kat dada...dengo macam bunyi orang bersiul...sah
Ajak isteri pergi sama, isteri tak larat sebab dia pun selsema, "Meh la cek sekali" pujuk aku, "Tak pe lah, tadi dah makan ubat" Isteri bagi alasan. Ok aku faham (Isteri tak bagi cerita kat sini, lum sampai masa kata dia) :)

 Pergi Klinik Penawar, BBU, kebetulan tiada pesakit lain yang menunggu...tak sampai 1 minit doktor panggil,
prosedur yang sama dibuat oleh doktor, cuma kali ini dia guna jangkasuhu yang lekat kat dahi, tak panas...kemudian cek kat tekak, tak de luka, ini bermakna tak demam kata dia, baru dia cek kat dada guna stethoscope, "hmmm kena guna Nebulizer" dia seperti berbisik."Encik boleh bawa anak encik ke bilik sebelah, untuk sedut ubat". "Ok" jawab aku rengkas.Lebih kurang 15 minit selesai, kopak RM88.90.
Dalam kereta aku tanya : "Nabil ada minum air batu ke?" " Ada, masa kat sekolah" "Oo patut pun, ingat nabil pesan ayah, nak minum air batu tu boleh tapi setakat jamah aje bukan dalam jumlah yang banyak, sama jugak dengan makan oren dan tembikai, jamah aje tau" "Emhmm" jawab nabil acuh tak acuh sambil angguk kepala. 

Nabil semoga cepat sembuh.